sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Pyhä Henki

Puhe Viitasaaren helluntaisrk:lla 29.5.2016

1. Pyhä Henki on Jumala
Puhun tänään Pyhästä Hengestä. Pyhä Henki on Jumala. Hän on Kolminaisuuden kolmas persoona. Uuden testamentin pohjalta kristityt käsittävät, että Jumala on Kolmiyhteinen, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Jumalassa on yksi olemus ja kolme persoonaa.

Matteus 28:19 Jeesus opettaa kastamaan seuraajansa Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja Paavali siunaa kuulijansa ja lukijansa 2. Kor. 13:13: Tulkoon teidän kaikkien osaksi Herran Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen yhteys!

Apostolien tekojen luvussa 3 Ananias yritti huijata. Hän myi maatilansa ja väitti että oli antanut siitä saadun summan seurakunnalle, vaikka piti osan itsellään, Pietari sanoi jakeissa 3 ja 4: Miksi yritit pettää Pyhää Henkeä ja jättää maatilan hinnasta osan itsellesi? Et sinä ole valehdellut ihmisille, vaan Jumalalle.

Paavali kirjoittaa korinttilaisille 1. Kor 3:16 ja 6:19: Ettekö tiedä, että te olette Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu teissä? - - Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä.

Molemmissa kohdissa opetetaan, että Pyhä Henki on Jumala. Pyhällä Hengellä on myös kaikki Jumalan ominaisuudet eli attribuutit. Hän on Kaikkitietävä, Kaikkivoipa, kaikkialla läsnä oleva ja ikuinen.

Henki on Kaikkitietävä. 1. Kor 2:10: Meille Jumala on sen ilmoittanut Hengellään, sillä Henki tutkii kaiken, myös Jumalan syvimmät salaisuudet.

Henki on Kaikkivoipa. Room. 15:18-19: En näet rohkene puhua mistään muusta kuin siitä, mitä Kristus on minun kauttani tehnyt saattaakseen maailman kansat kuuliaisiksi, puheiden ja tekojen, tunnustöiden ja ihmeiden avulla, Jumalan Hengen voimalla.

Pyhä Henki on kaikkialla läsnä. Psalmi 139:7-8: Minne voisin mennä sinun henkesi ulottuvilta, minne voisin paeta sinun edestäsi? Vaikka nousisin taivaaseen, sinä olet siellä, vaikka tekisin vuoteeni tuonelaan, sielläkin sinä olet.

Pyhä Henki on ollut olemassa ikuisesti Hepr. 9:14: Ikuisen henkensä voimalla hän on antanut itsensä virheettömänä uhrina Jumalalle.

2. Pyhä Henki on persoona
Pyhä Henki on persoona, ei persoonaton voima. Pyhä Henki on hän, ei se. Hän on toinen Puolustaja.
Jeesus sanoi Johannes 14:16-17: Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä.

Johannes kirjoittaa 1. Joh. 2:1: Kirjoitan tämän teille, jotta ette tekisi syntiä. Jos joku kuitenkin syntiä tekee, meillä on Isän luona puolustaja, joka on vanhurskas: Jeesus Kristus.”
Pyhä Henki on Puolustaja, kuten Jeesuskin on.

Jeesus sanoo Joh. 16:13-14: Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva.  Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta.

Johannes käyttää maskuulinista pronominia, ei neutria, vaikka se olisi kieliopillisesti oikea tapa. Hän tahtoo raamatunselittäjien mukaan alleviivata näin Hengen persoonallista olemusta. Pyhä Henki kirkastaa Kristusta kuten Kristus kirkasti Isäänsä.

Kun Jerusalemin seurakunnan kokous oli koolla ja teki päätöksen siitä, miten ei-juutalaisten tulee elää kristittyinä, he sanovat kirjeessään Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, Apt. 15:28.

Pyhä Henki opettaa meitä. Joh 14: 26: Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.

Pyhä Henki jakaa lahjoja seurakunnan rakentumiseksi, kuten tahtoo. 1. Kor 12: 4-6,11: Armolahjoja on monenlaisia, mutta Henki on sama. Myös palvelutehtäviä on monenlaisia, mutta Herra on sama. Jumalan voiman vaikutuksia on monenlaisia, mutta hän, joka meissä kaikissa kaiken vaikuttaa, on sama. - -  Kaiken tämän saa aikaan yksi ja sama Henki, joka jakaa kullekin omat lahjansa niin kuin tahtoo.

Pyhää Henkeä voi murehduttaa Ef. 4:30 Paavali kirjoittaa: Älkää tuottako surua Jumalan Pyhälle Hengelle, jonka olette saaneet sinetiksi lunastuksen päivää varten.

Henkeä voi vastustaa, kuten Stefanoksen puhe Suuren neuvoston edessä osoittaa. Apt. 7:51: Aina te olette vastustamassa Pyhää Henkeä -- niin kuin isänne, niin myös te!

Henkeä voi jopa pilkata. Nämä kohdat osoittavat, että Pyhä Henki on persoona, hänellä on järki, tahto ja tunteet. Meillä voi olla ja tuleekin olla henkilökohtainen suhde Pyhään Henkeen. Pyhä Henki tuo meille todelliseksi Jumalan siunaavan läsnäolon, vaikka kokemuksemme Hengestä ei ole Henki itse. Pyhää Henkeä saa rukoilla, häntä tulee kunnioittaa samoin kuin Isää ja Poikaa. Pyhä Henki on toiminut läpi historian.

3. Pyhä Henki Vanhassa testamentissa
Katsomme hieman sitä, mitä Hengestä opetetaan Vanhassa testamentissa. Siellä käytetään enemmän ilmaisuja ”Jumalan Henki” ja ”Herran Henki” kuin Pyhä Henki. Henki oli läsnä jo luomisessa. 1. Moos 1:1-2: "Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.”

Henki antoi myöhemmin viisautta ilmestysmajan rakentajille. 2. Moos. 31:1-5: ”Herra sanoi Moosekselle: 'Minä olen valinnut Urin pojan Besalelin, Hurin pojanpojan Juudan heimosta, ja täyttänyt hänet Jumalan hengellä, niin että hänellä on viisautta ja ymmärrystä, tietoa ja taitoa suunnitella ja valmistaa taidokkaita töitä kullasta, hopeasta ja pronssista, hioa ja kiinnittää korukiviä, veistää puuta ja tehdä kaikkia taitoa vaativia töitä.'”

Henki auttoi kansan johtamisessa. Herra sanoi Moosekselle 4. Moos. 11:16-17: Kokoa Israelin vanhimmista seitsemänkymmentä miestä, joiden tiedät olevan arvossa pidettyjä kansan johtajia, ja tuo heidät minun luokseni pyhäkköteltan luo. He jääkööt sinne odottamaan sinun kanssasi. Minä laskeudun sinne puhumaan kanssasi ja siirrän sinusta heihin sitä henkeä, jonka olet saanut. Näin he voivat auttaa sinua huolehtimaan kansasta, eikä sinun enää tarvitse yksin kantaa koko taakkaa.

Pyhä Henki vaikutti tuomareissa, kuten Gideonissa. Tuom. 6:34: Silloin Herran henki valtasi Gideonin. Hän puhalsi torveen ja kutsui Abieserin suvun miehet mukaansa. Ja kohta alkoi rytistä!

Pyhä Henki vaikutti kuninkaissa, kuten Saulissa. Henki saattoi myös jättää ihmisen, jos tämä jatkoi itsepintaisesti synnissä elämistä, kun Saulista kerrotaan myöhemmin 1. Sam. 16:14 Herran henki siirtyi pois Saulista, ja Herran lähettämä paha henki alkoi ahdistaa häntä.  Siksi Daavid rukoili langettuaan: Älä ota minulta pois pyhää henkeäsi. Ps. 51:11.

Vanhassa testamentissa ennustettiin, että Pyhä Henki tulee voitelemaan Messiaan voimallaan.
Jes. 11:1-4: Iisain kannosta nousee verso, vesa puhkeaa sen juuresta ja kantaa hedelmää. Hänen ylleen laskeutuu Herran henki, viisauden ja ymmärryksen henki, taidon ja voiman henki, totuuden tuntemisen ja Herran pelon henki: hänen ilonsa on totella Herraa. Hän ei tuomitse silmämitalla
eikä jaa oikeutta korvakuulolta vaan antaa heikoille oikean tuomion ja ajaa vakaasti maan köyhien asiaa.

4. Pyhä Henki Uudessa testamentissa
Katsomme vielä hieman sitä, mitä Uudessa testamentissa opetetaan Pyhästä Hengestä.

4.1 Pyhä Henki Jeesuksen elämässä
Pyhä Henki vaikutti Jeesuksen inkarnaation eli ihmiseksi tulemisen Kun enkeli ilmoitti Jeesuksen syntymän Maria kysyi enkeliltä Luukas 1:34-35  "Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon." Enkeli vastasi:"'Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi."

Pyhä Henki tuli Jeesuksen ylle kasteen yhteydessä. Matteus 3:16: Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen.

Pyhä Henki toi tultuaan Jeesuksen ylle Jeesuksen välittömästi konfliktiin pimeyden voimien kanssa
Markus 1:12-13: Heti sen jälkeen Henki ajoi hänet autiomaahan. Neljäkymmentä päivää hän oli autiomaassa Saatanan kiusattavana.

Pyhä Henki voiteli Jeesuksen tehtävää varten. Kun Jeesus julisti Nasaretissa, hän luki Jesajan kirjasta Luukas 4: 18-19: Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.

Jeesus sanoi vielä jakeessa 21: Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.

Pyhän Hengen voima oli Jeesuksessa läsnä koko täyteydessään. Johannes kirjoittaa Jeesuksesta.
Johannes 3:34-35: Hän, jonka Jumala on lähettänyt, puhuu julki Jumalan sanat. Ei Jumala anna Henkeään määrämitalla. Isä rakastaa Poikaa ja on antanut kaiken hänen valtaansa.

4.2 Pyhä Henki kristityn elämässä
Pyhä Henki vaikuttaa myös meissä kristityissä. Hän synnyttää meissä synnintunnon niin että voimme tulla kääntymykseen. Joh 16:8: Hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti.

Pyhä Henki synnyttää meidät uudesti, Joh 3:6-7 Jeesus sanoi: Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: "Teidän täytyy syntyä uudesti."

Pyhä Henki antaa meille voiman todistaa. Apt. 1:8: Te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.

Pyhä Henki pyhittää uskovat, hän kuolettaa meissä syntiä ja tekee meitä hengellisesti eläviksi. Hän muuttaa meitä Kristuksen kaltaisuuteen. Pyhä Henki puhdistaa synnistä alustavasti silloin kun ihminen tulee uskoon ja erottaa uskovan Jumalalle.

1. Kor 6:11: Teidät on pesty puhtaiksi ja tehty pyhiksi ja vanhurskaiksi Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä ja Jumalamme Hengen voimasta.

Pyhä Henki jatkaa puhdistavaa työtään meissä läpi elämän. Gal. 5:16-23: Antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja. Liha haluaa toista kuin Henki, Henki toista kuin liha. Ne sotivat toisiaan vastaan, ja siksi te ette tee mitä tahtoisitte. Mutta jos Henki johtaa teitä, ette ole lain alaisia.  Lihan aikaansaannokset ovat selvästi nähtävissä. Niitä ovat siveettömyys, saastaisuus, irstaus,  epäjumalien palveleminen, noituus, vihamielisyys, riidat, kiihkoilu, kiukku, juonittelu, eripuraisuus, lahkolaisuus, kateus, juomingit, remuaminen ja muu sellainen. Varoitan teitä, kuten olen jo ennenkin varoittanut: ne, jotka syyllistyvät tällaiseen, eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa.  Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus,  lempeys ja itsehillintä.

Pyhä Henki johdattaa meitä. Apt. 8:29: Henki sanoi Filippokselle: "Mene lähemmäs ja pysyttele vaunujen vieressä." Etiopialainen hoviherra tuli uskoon ja hänet kastettiin.

Pyhä Henki kutsuu meidät työhönsä. Paavali sanoi Efeson seurakunnan vanhimmille Apt. 20:28: Pitäkää huoli itsestänne ja koko laumasta, jonka kaitsijoiksi Pyhä Henki on teidät pannut; huolehtikaa seurakunnasta, jonka Herra omalla verellään on itselleen lunastanut.

Pyhä Henki vuodattaa meihin rakkautta, lainaan tässä vanhaa käännöstä, joka on sanatarkempi
Room. 5:5: Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu.

Pyhä Henki vaikuttaa meissä oikeamielisyyttä, rauhaa ja iloa. Room. 14:17: Jumalan valtakunta ei ole syömistä eikä juomista, vaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa, jotka Pyhä Henki antaa.

Pyhä Henki todistaa meille Jumalan lapseudesta. Room. 8:16: Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia.

Pyhä Henki auttaa meitä käsittämään asioita. 1. Kor 1:12-15: Me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan Jumalan oman Hengen, jotta tietäisimme, mitä hän on lahjoittanut meille. Siitä me myös puhumme, mutta me käytämme Hengen emmekä ihmisviisauden opettamia sanoja ja selitämme hengelliset asiat Hengen avulla. Ihminen ei luonnostaan ota vastaan Jumalan Hengen puhetta, sillä se on hänen mielestään hulluutta. Hän ei pysty tajuamaan sitä, koska sitä on tutkittava Hengen avulla. Hengellinen ihminen sen sijaan pystyy tutkimaan kaikkea.

Pyhä Henki yhdistää kristityt toisiinsa. Fil. 2:1-2: Jos kerran yhteys Kristukseen rohkaisee ja hänen rakkautensa suo lohdutusta, jos Henki meitä yhdistää ja jos tunnemme hellyyttä ja myötätuntoa toisiamme kohtaan, niin tehkää minun iloni täydelliseksi ja olkaa yksimielisiä.

Pyhä Henki virvoittaa Jeesuksen seuraajat. Joh. 7:37-38: Jeesus nousi puhumaan ja huusi kovalla äänellä: Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joka uskoo minuun, "hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat", niin kuin kirjoituksissa sanotaan. Tällä Jeesus tarkoitti Henkeä, jonka häneen uskovat tulisivat saamaan.

Pyhä Henki rohkaisee erityisesti niitä, jotka kärsivät uskonsa vuoksi. 1. Piet. 4:14: Kun teitä solvataan Kristuksen nimen tähden, te olette autuaat, sillä teidän yllänne on kirkkauden Henki, Jumalan Henki.

Henki toimii kuolleiden ylösnousemuksessa, kuten Kristuksenkin ylösnousemuksessa. Room 8:11: Jos siis teissä asuu Jumalan Henki, hänen, joka herätti Jeesuksen kuolleista, niin hän, joka herätti Kristuksen kuolleista, on tekevä eläviksi myös teidän kuolevaiset ruumiinne teissä asuvan Henkensä voimalla.

Pyhä Henki on inspiroinut pyhät kirjoitukset. 2. Tim. 3:16: Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään.

Ja vielä viimeiseksi, Pyhä Henki varjelee meidät uskossa perille asti. Ef. 1:13.14: Kristukseen tekin nyt uskotte kuultuanne totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin. Häneen uskoessanne te myös olette saaneet luvatun Pyhän Hengen sinetiksenne. Se on meidän perintöosamme vakuutena, joka takaa meille lunastuksen, Jumalan kirkkauden ylistykseksi.

Puhdistakoon Jumalan Henki meidän sydämiä, täyttäköön hän meitä voimallaan, käyttäköön meitä työssään ja vahvistakoon meitä loppuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti