keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Hengen lahjat

Puhe Viitasaaren vapaasrk:lla 1.5.2016

Pyhän Hengen toiminta on nähdäkseni helluntaiherätyksen ja karismaattisen liikkeen kasvun suurimpia syitä 1900- ja 2000-luvulla. Voimakkainta kasvua on tapahtunut Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, missä on runsaasti vieraita uskontoja ja niihin liittyviä ilmiöitä ja missä perinteinen lähetystyö ei ole saavuttanut yhtä paljon ihmisiä.

Helluntalaisuus lähti liikkeelle 1900-luvun alussa Los Angelesista ja karismaattinen liike, joka sai paljon vaikutteita helluntailaisuudesta, levisi 1960-luvulla vanhoihin kirkkoihin. Seuraavaksi hieman lukuja. Luterilaisia kristittyjä arvioitiin olevan 2000-luvun alussa maailmassa yli 65 miljoonaa. Helluntailaisia kristittyjä arviotiin olevan vuonna 2010 noin 279 miljoonaa. Karismaattisia kristittyjä arvioitiin olevan noin 304 miljoonaa. Yhteensä helluntailaisia ja karismaattisia kristittyjä oli arviolta noin 583 miljoonaa. Tämä on noin 8,5 % maailman ihmisistä ja noin 26,7 % maailman kristityistä. Ihmisiä arvioitiin olevan tuolloin lähes 6,9 miljardia ja kristittyjä yli 2,1 miljardia. Kristittyjä arvioitiin olevan maailman väkiluvusta noin 31,7 %

Olen vakuuttunut siitä, että karismaattinen Hengen ilmeneminen on tarkoitettu kaikille kristityille kaikkina aikoina. Jumala on vuodattanut Henkeään helluntaista asti halki kirkkohistorian ja tämä Hengen vuodattaminen jatkuu aina Jeesuksen paluuseen asti. Armolahjat ovat tätä aikaa varten, työkaluja seurakunnan rakentamiseen.

John Wimber, Vineyard-liikkeen perustaja, on todennut: ”Jeesus ei sanonut, että Isä antaa lahjojaan niille, jotka ovat edistyneitä kristittyjä, vaan kaikille niille, jotka niitä häneltä anovat.” Minusta Wimber on oikeassa. Pyhä Henki ei odota, että me ensin kasvaisimme ja pyhityttyisimme, vaan hän antaa lahjojaan myös kasvamattomille ja pyhityksessä vähemmän edistyneille uskoville. Näemme tämän mm. 1. Korinttilaiskirjeestä. Korintin seurakunnassa oli paljon kypsymättömyyttä ja jopa syntiä ja harhaoppia, mutta kuitenkin uskovilla oli siellä runsaasti armolahjoja.

Jumala haluaa antaa lahjojaan, myös Pyhän Hengen karismaattisia lahjoja, seurakunnalleen ja hän antaa niitä, ei kitsaasti, vaan anteliaasti, ei haluttomasti, vaan mielellään. Armolahjojen saaminen ei perustu ansioitumiseen. Saamme niitä lahjaksi Jumalalta yksin armosta. On oikein kaivata Jumalan lahjoja. Uusi testamentti rohkaisee ja kehottaa meitä anomaan niitä uskossa.

Jeesus sanoo: Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. Sillä jokainen pyytävä saa ja jokainen etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan. Ei kai kukaan teistä anna pojalleen kiveä, kun hän pyytää leipää? Tai käärmettä, kun hän pyytää kalaa? Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin paljon ennemmin teidän taivaallinen Isänne antaa hyvää niille, jotka sitä häneltä pyytävät. Matteus 7:7-11

Paavali kirjoittaa: Tavoitelkaa innokkaasti parhaimpia armolahjoja. - - Tavoitelkaa rakkautta ja pyrkikää innokkaasti saamaan hengellisiä lahjoja, varsinkin profetoimisen lahjaa. - - Koska siis tavoittelette innokkaasti henkilahjoja, pyrkikää saamaan niitä runsaasti seurakunnan rakentumiseksi. 1. Korinttilaiskirje 12:31; 14:1,12

Raamatussa meitä kehotetaan käyttämään ymmärrystämme. Aina kaikki karismaattisuus ei ole tervettä. Siihen liittyy ikävä kyllä myös lieveilmiöitä. Ei kuitenkaan ole syytä olla ylikriittinen. On paljon aitoa ja vahvaa Jumalan Hengen työtä, vaikka siihen liittyykin usein myös inhimillistä heikkoutta. Jumala antaa yhä näkyjä ja ilmestyksiä. Hän puhuu unien ja profetioiden välityksellä. Hän kommunikoi meille monin tavoin. Hän parantaa sairaita, täyttää Pyhällä Hengellä ja Jeesuksen nimessä karkotetaan yhä pahoja henkiä.

Ei kannata loukkaantua taitamattomiin Hengen lahjojen käyttäjiin liian helposti. Ja vaikka emme aina ymmärrä kaikkea, ei tule arvioida liian hätäisesti sitä mitä tapahtuu. Ajattelen, että esimerkiksi kaatumiset eivät kerro vielä mitään varmaa siitä toimiiko Pyhä Henki vai ei. Raamatussa tapahtui joskus kaatumisia, kun Jumala ilmestyi voimassaan, mutta ihmiset osaavat kyllä kaatua myös ilman Jumalaakin. On parempi katsoa hedelmää ja tarkata julistusta. Synnyttääkö kokemukset rakkautta Jumalaa ja ihmisiä kohtaan? Entä kiinnostusta Raamattua ja seurakuntaa kohtaan? Korotetaanko Kristusta vai ihmisiä? Usein vasta aika näyttää onko kyse Jumalan Hengen työstä. Tasapainoinen ja terve asenne on hyvästä. Ei tarvitse lähtökohtaisesti epäillä kaikkea outoa, mutta ei tarvitse myöskään hyväksyä kaikkea naiivisti ja kritiikittä.

C. S. Lewis neuvoo viisaasti, että persoonallisen pahan vaikutusta ei tule kieltää, mutta että ei tule myöskään keskittyä Paholaiseen liikaa eikä epäterveellä tavalla. Mielestäni meidän ei tule toisaalta aliarvioida Saatanaa. Viisaat sotilaatkaan eivät aliarvioi vihollistaan. Toisaalta meidän ei tule kuitenkaan pelätä Saatanaa. Meidän tulee pelätä yksin Jumalaa. Saatana on kyllä voimakas, mutta ei Kaikkivoipa. Hän tietää paljon, mutta ei ole Kaikkitietävä. Hänellä on muita langenneita enkeleitä joukoissaan, mutta hän ei ole Kaikkiallaläsnäoleva ja hänen liittolaistensa lukumäärä on rajallinen. Hän on luotu olento, jonka täytyy lopulta taipua Luojansa edessä.

Uskon, että vihollisen taktiikka täällä lännessä on ollut usein kätkeytyä, koska ihmiset eivät usko raamatulliseen maailmankuvaan, mutta kun kristinuskon vaikutus ohenee ja vieraat uskonnot saavat sijaa, uskon, että henkivaltojen todellisuus tulee ehkä olemaan ilmeisempää myös täällä Euroopassa.

John Wimber käyttää kahta englanninkielistä sanaa kuvatessaan pahojen henkien vaikutusta. Toinen on possess eli riivata. Toinen on oppress eli painostaa.

Kristityssä asuu Jumalan Henki ja hänessä ei voi asua samanaikaisesti demonia. Kuitenkin pahat henget voivat painostaa kristittyä. Koin tätä voimakkaasti, kun olin juutalaisaktiossa Haifassa, missä on suuri Bahai-temppeli, samaa kokivat myös toiset ryhmäni jäsenet. Olen kokenut pahan painostusta toisinaan myös Suomessa, mm. teetupatyön yhteydessä.

Meidän ei kannata säikähtää, jos koemme hengellistä vastustusta silloin, kun olemme levittämässä aktiivisesti evankeliumia. Se kuuluu asiaan. Vaikka henkivallat pyrkivät vaikuttamaan meihin, meidän ei kannata keskittyä niihin, vaan Kristukseen. Hän on voittaja ja hän sanoo seurakunnasta:
Sitä eivät tuonelan portit voita. Matteus 16:18

Hän sanoo myös: Älä pelkää, pieni laumani. Teidän Isänne on päättänyt antaa teille valtakunnan. Luukas 12:32.

Riivaajien ulosajaminen kuuluu Jumalan valtakunnan tulemiseen. Jeesus sanoi: Jos minä karkotan pahoja henkiä Jumalan Hengen voimalla, silloinhan Jumalan valtakunta on jo tullut teidän luoksenne. Matteus 12:28

Pahojen henkien karkotus on esimakua siitä päivästä, jolloin kaikki pahan vallat kukistetaan. Meidän on tärkeää ymmärtää ja omaksua Raamatun opetus siitä auktoriteetista, jonka Jeesus on antanut meille saastaisien henkien yli. Ei tarvitse olla synnitön, että voi olla ajamassa ulos riivaajia, koska Raamattu todistaa siitä, että me olemme kaikki uskovinakin syntisiä. Jumala käyttää meitä ihan tavallisia uskovia. Voimme rukoilla rohkeutta ja johdatusta, sekä sitä, että Jumala valmistaisi meitä tilanteisiin ennalta. Joskus voi olla tarpeen myös paastota ihmisten vapautumisen puolesta.

Kun Jeesus lähetti 72 opetuslapsta julistamaan evankeliumia he palasivat iloisina ja sanoivat:
"Herra, pahat hengetkin tottelevat meitä, kun käskemme niitä sinun nimessäsi." Jeesus sanoi heille: "Minä näin, kuinka Saatana sinkoutui taivaasta kuin salama. Niin, minä olen antanut teille vallan: te voitte polkea käärmeitä ja skorpioneja ja kaikkea vihollisen voimaa, eikä se vahingoita teitä. Mutta älkää siitä iloitko, että henget teitä tottelevat. Iloitkaa siitä, että teidän nimenne on merkitty taivaan kirjaan." Luukas 10:17-20

Sairasten paraneminen kuuluu myös Jumalan valtakunnan tulemiseen keskuuteemme. Se on esimakua siitä päivästä, jolloin Jumalan luona kaikki sairaat parannetaan. Paranemisihmeet todistavat evankeliumin todenperäisyydestä ja ilmentävät Jumalan valtaa langenneen maailman yli. Olen miettinyt sitä, että luultavasti kokisimme enemmän Jumalan tekemiä paranemisihmeitä, jos uskaltaisimme rukoilla niitä evankelioimisen yhteydessä. Jumala saattaisi ilmaista silloin voimaansa enemmän kauttamme ja todistaa ei-uskoville Pojastaan Jeesuksesta.

Vinyardin Healing Room-toiminta Helsingissä on mielestäni erinomainen työmuoto. He lähtevät ihmisten keskusteen, rukoilevat sairaitten puolesta ja jakavat evankelioivaa kirjallisuutta. Luin Ristin Voitosta, että Jumala paransi siellä erään miehen selän, joka ei edes uskonut hänen olemassaoloonsa. Mies ihmetteli kun kuuma virta meni hänen ruumiinsa läpi ja kipu hävisi. Kuulin myös eräältä naiselta, joka kertoi että oli ollut syvällä New Agessa. Jumala kosketti häntä New Winen Healing Room-tiloissa niin, että hän alkoi itkeä. Nainen lähti luterilaisten Alfa-kurssille ja tuli uskoon.

Haluan kertoa pari kokemustani Suomen teologisessa opistossa viime lukuvuodelta. Kasuaalitoimitusten kurssilla harjoittelimme seurakunnallisia toimituksia. Sain tehtäväksi öljyllä voitelun. Eräällä nuorella naisella ryhmässämme oli vatsakipuja. Kun rukoilimme yhdessä hänen puolestaan, Jumala kuuli rukouksemme ja vatsakivut hellittivät. Myöhemmin eräällä toisella nuorella naisella oli melko runsasta nenäverenvuotoa ja hän mietti jo päivystykseen lähtöä. Rukoilimme parin nuoren miehen kanssa tytön puolesta ja verenvuoto tyrehtyi.

Vaikka kaikki eivät parane, saamme luottaa siihen, että Jumala tahtoo parantaa ihmisiä. Osa niistä joiden puolesta rukoilemme, paranee. Vaikka suurin osa ei paranisi, kannattaa silti rukoilla. Me emme paranna uskolla. Me emme tee ketään terveeksi. Me rukoilemme Jeesuksen ja apostolien opetusten mukaisesti. Jumala on parantaja ja hän saa kaiken kunnian. Jumala sanoo 2. Mooseksen kirjassa 15:26: Minä, Herra, olen sinun parantajasi.

1. Korinttilaiskirjeessä Paavali sanoo: Jos seurakunnan yhteisessä kokouksessa kaikki puhuisivat kielillä ja sinne tulisi ulkopuolisia tai epäuskoisia, he varmasti sanoisivat, että te olette järjiltänne. Jos sen sijaan kaikki profetoisivat ja joku epäuskoinen tai ulkopuolinen tulisi paikalle, hän joutuisi kaikkien koeteltavaksi ja tutkittavaksi ja hänen sydämensä salaisuudet paljastuisivat. Silloin hän heittäytyisi kasvoilleen maahan, rukoilisi Jumalaa ja tunnustaisi: "Jumala on todella teidän keskuudessanne."

Myös profetiat ovat Jumalan valtakunnan todellisuutta. Paavali kirjoitti alkuseurakunnan kokemuksista. En ole henkilökohtaisesti kokenut samanlaista, mutta minulle on kyllä joskus profetoitu ja olen joskus saanut profetoida myös itse.

Olen kuullut Suomen teologisella opistolla New Wine-verkostosta ja osallistunut jonkinverran sen toimintaan. New Winen motto on ”luonnnollisesti yliluonnollinen”. Toissa keväänä opistolla rukoilimme hengellisen huollon päivänä pienryhmissä. Kun rukoilimme erään nuoren miehen puolesta, minulle tuli mieleen kuva autosta ja eräälle toiselle opiskelijalle kuva satamasta. Kun kerroimme tästä, nuori mies sanoi, että oli juuri aloittanut työt vartijana Hangon satamassa, josta käsin tuodaan paljon autoja Suomeen. Kuvat rohkaisivat häntä.

Paavali kirjoittaa hyviä ohjeita aiheeseen liittyen: Henkeä älkää sammuttako, profetoimista älkää väheksykö, mutta koetelkaa kaikki ja pitäkää se, mikä on hyvää. Karttakaa kaikenlaista pahaa. 1. Tessalonikalaiskirje 5:19-22

Tahdon sanoa lopuksi, että jos et ole puhunut kielillä, profetoinut, ollut ajamassa ulos henkiä ihmisistä tai rukoillut sairaitten puolesta, se ei tee sinusta yhtään vähempiarvoista uskovaa.

Paavali sanoo 1. Kor. 12:29,30: Eivät kai kaikki ole apostoleja? Tai profeettoja? Tai opettajia? Tai ihmeiden tekijöitä? Eihän kaikilla ole parantamisen lahjaa? Eiväthän kaikki puhu kielillä tai tulkitse tällaista puhetta?

Kyseessä on sarja retorisia kysymyksiä, joihin vastaus on että kaikki eivät ole apostoleja eivätkä profeettoja ja niin edelleen. Tämä ei silti tarkoita, ettemmekö voisi kokea näitä asioita. Jumalalla on seurakunnalleen runsaasti armolahjoja. Kannattaa ehdottomasti rukoilla niitä.

Jumala tahtoo käyttää meitä työssään. Ei pelätä ihmisiä, vaan ollaan rohkeita. Pyritään kuulemaan Jumalan ääntä Raamatun sanassa, uskovien yhteydessä, rukouksessa. Pyhä Henki opettaa meitä. Olen varma, että Jumala haluaa vaikuttaa meissä ja meidän kauttamme.

Saamme pyytää Taivaalliselta Isältämme, että voisimme puhua uusilla kielillä ja profetoida. Saamme rukoilla rohkeutta ja tilaisuuksia rukoilla sairaitten puolesta. Saamme pyytää, että voisimme olla vapauttamassa ihmisiä pahan vallasta. Henki jakaa armolahjoja niin kuin tahtoo, mutta Uusi testamentti rohkaisee meitä tavoittelemaan niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti